Douchen voor Ouderen: Veiligheid en Valpreventie in de Badkamer

Douchen voor Ouderen: Veiligheid en Valpreventie in de Badkamer

Douchen voor Ouderen: Veiligheid en Zelfstandigheid

Het dagelijks nemen van een douche lijkt voor velen een eenvoudige taak, maar voor ouderen kan dit een potentieel risico vormen op valpartijen en letsel. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk aantal valincidenten plaatsvindt in de badkamer, waarbij ouderen uitglijden of struikelen. Volgens onderzoek van Veiligheid NL valt bijna de helft van de ouderen in en om het huis, met de badkamer als meest voorkomende locatie voor valpartijen.

Oorzaken van Valpartijen

Verschillende factoren dragen bij aan dit verontrustende probleem. Lichamelijke en mentale klachten, omgevingsfactoren en zelfs voedingspatronen kunnen het risico op vallen vergroten.

  1. Lichamelijke Klachten: Verminderd evenwicht, slechtziendheid en afnemende spierkracht vergroten het valrisico. Specifieke aandoeningen zoals reuma, CVA en Parkinson verhogen dit risico nog meer.

  2. Mentale Klachten: Angst om te vallen kan leiden tot verminderde activiteit, wat op zijn beurt spierkrachtverlies veroorzaakt. Dit creëert een vicieuze cirkel van toenemend risico.

  3. Omgevingsfactoren: Gladde vloeren, slecht licht en het ontbreken van steunpunten vergroten het risico op valpartijen. Zelfs kleine obstakels zoals losliggende kleden kunnen gevaarlijk zijn.

  4. Producten: Het gebruik van bepaalde medicijnen of alcohol kan het reactievermogen verminderen en het valrisico vergroten.

  5. Ondervoeding: Gebrekkige voeding kan leiden tot verminderde fitheid, spierkracht en een afname van de capaciteit van hart en longen, wat het risico op vallen vergroot.

Oplossingen voor Veiliger Douchen

Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar die de badkamer veiliger kunnen maken voor ouderen. Hierbij valt te denken aan:

  • Handgrepen en Beugels: Strategisch geplaatste handgrepen bieden ondersteuning bij het in- en uitstappen van de douche of het bad.

  • Antislipmatten: Deze matten verminderen het risico op uitglijden in natte omstandigheden.

  • Douchezitjes of -krukken: Voor wie staan tijdens het douchen vermoeiend is, bieden deze zitopties een comfortabele oplossing.

  • In hoogte verstelbare douchekoppen: Deze kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker zonder dat bukken nodig is.

Voor een uitgebreid assortiment van dergelijke hulpmiddelen kun je Sanicom's collectie bekijken hier.

Valpreventie en Bewustwording

Het is essentieel om bewustzijn te vergroten over valpreventie en de mogelijke gevolgen van valpartijen. Externe factoren, zoals die worden besproken door ergotherapeut Susan van Kampen in dit artikel, spelen een cruciale rol in het verminderen van valongevallen onder ouderen.

Door bewustwording te vergroten en het aanbieden van passende oplossingen zoals douchesteunen en antislipmatten, kunnen we bijdragen aan een veiligere omgeving voor onze ouderen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen